Vad?
En modulär och flexibel möbelserie för offentliga miljöer som nyttjar material på ett effektivt sätt. Serien består av en grundmodul som kan monteras med eller utan ryggstöd samt en mindre modul som följer samma formspråk som den större. Delare kan mixas och matchas för att bygga olika möbelsystem för olika applikationer och behov.
Hur?
Genom iterativt designarbete och noggrann måttsättning används materialen maximalt. Sittytorna kan både tillverkas av ny råvara eller av överblivna spillbitar från exempelvis bygg- eller möbelindustri. 
Ett noga genomtänkt nestningsmönster gör att skivmaterialet som stommarna tillverkas av kan nyttjas effektivt och den ursågade spillbiten från den stora modulens stomme används som bas för ryggstödet och den mindre modulen. Tyget som klär ryggstödet är tillverkas av återvunna textilier som upcyclats från produktionsspill och det är stoppat med spillfibrer.
Varför?
Idag konsumerar vi snarare än använder material. Detta leder till linjära system där råvaran utvinns, förädlas, används och kasseras långt innan dess funktionella och estetiska värde förbrukats. Genom att istället återanvända dem i cirkulära system kan vi dra större nytta av våra resurser och minska vår miljöpåverkan. Samtidigt är det viktigt att se till att den första livscykeln förlängs genom att möjliggöra reparation och möjlighet till uppgradering eller förändring
Proaktiv design
Detta projekt utförde jag tillsammans med fem andra design och produktutvecklingsstudenter som en del av vårt kandidatarbete. Mitt ansvarsområde var att, tillsammans med Cristoffer Thorsson Mendoza undersöka hur man proaktivt kan utforma en produkt för att underlätta återanvändning, återvinning, reparerbarhet och uppgradering för att möjliggöra att delar av, eller produkten i sin helhet, ska kunna upcyclas.
Detta resulterade i en rad praktiska principer som bör beaktas när man konstruerar produkter. Två av dessa applicerades särskilt i det här projektet:
Design for disassembly
En förutsättning för att kunna cirkulera delar och material på nytt är att de kan demonteras med icke-destruktiva metoder.
Val och utformning av fogar och fästelement
Fästelementen som används i en produkt påverkar i hög grad demonterbarheten, men även möjligheten att utföra reparationer, montering och uppgradering av produkten.
Arbetet i sin helhet kan fås på förfrågan; kontakt.
Intresserad av att läsa mer?
Resultatet av arbetet, en sammanfattning av de individuella kandidatarbetena, idén bakom projektet och processen finns beskrivna i en folder som vi tillsammans tagit fram under arbetets gång, ytterst ansvarig för layouten av foldern är Jonathan Rubensson.
Foldern "working with upcycling" återfinns här.
Back to Top